Skip to main content

Is de zon nu echt zo slecht?

Dat veel zon niet goed voor ons is weten we nu allemaal wel. Maar doen we er nu eigenlijk wel genoeg aan?

 

Even wat feiten op een rij:

Jaarlijks krijgen meer dan 51000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Zelf schrik ik daar enorm van!! Het aantal mensen met een vorm van huidkanker zal in de komende twintig jaar naar verwachting verdubbelen of in het ergste geval vervijfvoudigen zoals vermeld staat in een onlangs verschenen rapport van de rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu.

Hoe ontstaat nu huidkanker?

Een veel voorkomende vorm van beginnende huidkanker is Actinische keratose:

Actinische keratose zien we in onze salon vaak. Het zijn ruw aanvoelende, schilferige plekjes op de huid. Ze zijn lichtrood tot lichtbruin van kleur. Het is een vorm van zonneschade en een beginstadium van huidkanker. Ze ontstaan doordat het erfelijke materiaal ons DNA beschadigt door een te grote hoeveelheid zon. De cellen kunnen niet goed meer delen en vertonen aan de oppervlakte van de huid een abnormale verhoorning. Actinische keratose zien we vaak boven de 40 jaar. Het is goed te behandelen. Ga altijd naar de huisarts als je een verdacht plekje ziet! Beter één keer te veel dan dat je te laat bent toch!

Een veel gevaarlijke vorm van huidkanker is een Melanoom!

Een Melanoom is de ergste vorm van huidkanker. Deze kan erfelijke zijn maar vaak onstaan ze door beschadiging van de zon. Een melanoom kan uitzaaiingen veroorzaken en ontstaat vaak vanuit een moedervlek.  Soms ontstaan ze vanuit een gehele gave huid.

Hoe vaker je verbrandt in je leven, des te groter de kans is dat je huidkanker krijgt op latere leeftijd. Als je in je kindertijd vaak verbrand bent, heb je op latere leeftijd maar liefst 2 keer zoveel kans op huidkanker. De cellen van een kinderhuid vermenigvuldigen zich sneller dan bij volwassenen, waardoor een verbrande huid veel meer schade kan aanbrengen. Van verbranden is niet alleen sprake als de vellen aan je gezicht hangen. Zodra je huid rood gekleurd is, betekent dat dat je te ver bent gegaan. Je huid is beschadigd.

Hoe herken je huidkanker?

Huidkanker herken je meestal aan een verandering op de huid, zoals een rood, bruin of bobbelig vlekje dat niet weggaat. Gaat dit vlekje veranderen van kleur, grootte of gaat het jeuken dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Hoe komt het dat steeds meer mensen huidkanker krijgen?

We gaan steeds vaker met vakantie. Vliegen naar tropische oorden, gaan in de winter nog eens extra op wintersport. Daarbij komt nog eens dat een mooie bruine kleur het ideale schoonheidsbeeld is. Ook de vergrijzing is een oorzaak. Mensen worden steeds ouder  en daardoor kan de huid steeds minder goed tegen de zon. De aantasting van de ozonlaag speelt ook een belangrijke rol!Bekijk hieronder een interessant filmpje over de invloed van zon op onze huid.


 

Huidveroudering!

Te veel zon daar krijgen we rimpels van. Dat is alom bekent. Je huid veroudert met de jaren dat is een natuurlijk proces. Maar door vaak en lang in de zon zitten, word je huid veel sneller slapper, minder elastisch, stugger en krijgt rimpels. Dit komt doordat zonlicht het collageengehalte in de huid vermindert. Collageen is een lijmachtige eiwitstof die wordt gemaakt door de cellen in de lederhuid en zorgt voor de stevigheid van de huid. Te veel zon is één van de grootste oorzaken van huidveroudering!

                                            5 tips om veilig te zonnen!

  1. Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. De zon staat dan op zijn hoogst en je hebt dan de meeste kans op verbranden.
  2. Ook onder de parasol word je bruin! 50% van de UV stralen bereiken zeker nog je huid. Deze zijn voldoende om een mooie bruine huid te krijgen, een zonnebrandcrème is alsnog een “must”.
  3. Smeer je om de 2 uur in. De beschermingsfactor neemt tijdens het zonnen af. Ook na een heerlijke verfrissende duik in het water. Bescherming van je zonnebrandcrème is niet voldoende meer doordat je je afdroogt en een groot deel van de crème verwijdert.
  4. Breng voldoende zonnebrandcrème aan! Heel veel mensen brengen een veel te dun laagje crème aan waardoor de filterwaarde aanzienlijk minder is dan op de verpakking staat!
  5. Per smeerbeurt heb je zeven theelepels zonnebrandcrème nodig voor gezicht en lichaam om goed beschermt te zijn.

Hoe smeer je het beste zonnebrandcrème ?

∗1 theelepel voor je gezicht en hals

∗2 theelepel voor je armen en schouders

∗2 theelepel voor je borst, buik en rug

∗2 theelepel voor je benen en voeten

Wist u dat?

  • De houdbaarheid van een gesloten verpakking twee jaar is.
  • Een geopende verpakking ongeveer 6 maanden houdbaar is.
  • Na deze 6 maanden loopt de factor sterk achteruit! U bent dan niet meer optimaal beschermt!
  • U bij ons in de salon elk jaar verzekert bent van nieuwe producten van de Babor Sun Care! Dus géén oude verpakkingen!

Heeft u onze zonneproducten al geprobeerd?

BABOR Sun CareDe Anti-aging Suncare van Babor is de perfecte zonverzorging  voor bescherming en verzorging van je huid! De zonneproducten bevatten niet alleen een UVA en UVB bescherming maar ook een celbescherming in een ultime werkzame formule. Uw huid wordt beschermt met de unieke ANTI-Aging verzorging die het natuurlijke weerstandsvermogen van de huid ondersteunt.

Een mooie afsluiting van een heerlijk dagje strand of alleen al een paar uurtje zon is de aftersun uit de Babor Suncare lijn. U blijft er niet alleen langer bruin door maar u wordt er ook nog eens sneller bruin van! De aftersun herstelt en verzorgt uw huid sneller na het zonnen.

Shop ze nu in onze webshop of kom langs bij ons in de salon!

Maar vergeet bovenal niet!

Maar vergeet vooral niet om te genieten van de zon! De zon is ook goed voor ons. Het is de belangrijkste bron voor de aanmaak van Vitamine D dat weer goed is voor onze botten om ze sterk te houden en…. het maakt het gelukshormoon endorfine aan waardoor wij ons fijn in ons vel voelen. Ook niet geheel onbelangrijk toch!

Alles met mate dus!

Warme groet,

    Jolanda Bouwmeester 

 

 


Wilt u ook altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes en aanbiedingen schrijft u zich dan nu in voor onze nieuwsbrief.

 

                                                         


Babor Institute Skin Balance heeft zich gespecialiseerd in huidproblemen, huidverzorging, huidverjonging, definitief ontharen, huidtherapie, laser behandelingen, permanente make-up in Haaksbergen omgeving Enschede, Hengelo, Neede, Eibergen, Boekelo en Rekken