Couperose 454

Couperose is een huidaandoening/beschadiging die bij veel mensen voorkomt. Couperose is onschuldig, maar veel mensen vinden couperose vervelend en ontsierend. Er is sprake van couperose als kleine oppervlakkige bloedvaatjes (haarvaatjes) door de huid zichtbaar worden.  Deze haarvaatjes kunnen zichtbaar zijn op de neus, wangen, de kin en soms ook op grote delen van het gelaat. Couperose kan erg vervelend zijn en klachten geven, zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.  Door op een voorzichtige manier de couperose te behandelen met de juiste begeleiding, is er zeker iets aan te doen tegen de bijbehorende klachten.

Wat is couperose?

Couperose is een huidbeschadiging die ontstaat door een verdunning in de lederhuid. Hierdoor worden de kleine bloedvaatjes beter zichtbaar. Ook ontstaat couperose door uitzetting van bloedvaatjes als gevolg van een gebrekkige temperatuurregeling. Tijdens deze uitzetting kan er een vaatbeschadiging plaatsvinden, waardoor de vaten open blijven staan en er constant bloed doorheen stroomt. Erfelijke aanleg speelt vaak een grote rol!

Deze huidaandoening kan verschillende oorzaken hebben. Vooral ouderdom en erfelijke aanleg speelt vaak een grote rol! Een andere oorzaak van couperose is de fysieke schade die de huid oploopt. Verwijde bloedvaatjes kunnen verschijnen door blootstelling aan UV-licht of na radiotherapie.

Tot slot zijn ook koude, temperatuurschommelingen en wind boosdoeners. Daarom zijn bepaalde beroepen meer vatbaar voor de ontwikkeling van de aandoening: wie buiten of in een koelruimte werkt bijvoorbeeld. Couperose is eigenlijk vooral het gevolg van een beschadiging van de huid en het niet goed kunnen beschermen of verzetten tegen de schadelijke invloeden die de huid ondergaat.

Waardoor kan couperose verergeren?

  • Overmatig blootstelling zonlicht
  • Alcohol gebruik
  • Ouderdom
  • Scherpe specerijen in  voeding
  • Temperatuursveranderingen
  • Hormonale veranderen

956

Welke behandelingen zijn er om couperose te verwijderen?

Elektrocoagulatie is de meest klassieke behandelmethode die al jaren lang met succes wordt toegepast. Bij deze methode wordt er een fijn naaldje op de opperhuid geplaatst en worden de bloedvaatjes met een elektrische stroomstootje als het ware dichtgeschroeid ook wel coaguleren genoemd. Er ontstaat een warmte gevoel. Hierdoor stolt het bloed en wordt het bloedvaatje verschrompeld. Deze beproefde behandelmethode is zeer veilig en de vaatjes welke zijn behandeld komen niet meer terug.Het is een mooie en snelle manier!

Een andere optie is een behandeling met een laser. Nadeel hiervan is dat ook vaak de gezonde vaatjes worden geraakt omdat een laser behandeling met een groter oppervlakte werkt. De methode met elektrocoagulatie is vaatje voor vaatje en doelgericht.

Resultaat en bijwerkingen

De behandeling elektrocoagulatie is niet erg pijnlijk, maar u voelt voornamelijk meer een warmte gevoel. De huid vertoond na de behandeling alleen wat roodheden, die overigens na enkel uren vaak alweer wegtrekken. Soms kunnen er hele kleine korstjes ontstaan op de plek waar de naald in de opperhuid is geplaatst maar ook dit gaat snel weer weg.

Couperose gezichtsbehandeling (ca. 60 min.)

Mocht u liever geen elektrocoagulatie willen, dan hebben wij ook een speciale couperose behandeling. Deze couperose behandeling wordt toegepast met onze Babor producten, speciaal voor de couperose huid (zonder parabenen, kleur en geurstoffen). Deze behandeling heeft een sterk hydraterende en kalmerende werking om de prikkelingen, tintelingen en jeuk te laten afnemen.

Nazorg 

Na de behandeling elektrocoagulatie is het raadzaam om de huid zoveel mogelijk met rust te laten. Belangrijk is het om temperatuursveranderingen zoals sauna een warme douche of intensief sporten te vermijden

Ook bepaalde voeding lokt couperose uit zoals alcohol, scherpe specerijen, warme en koude dranken

Zonnebank en te veel zon is uit den boze. Wilt u toch een heerlijk kleurtje gebruik dan een zelfbruiner of een verzorgende creme met foundation zoals een BB creme.

Bepaalde geneesmiddelen kunnen couperose verergeren lees daarom altijd de bijsluiter van uw geneesmiddel

Belangrijk is het om de huid goed te verzorgen. Producten met vaatverstevigende , kalmerende en hydraterende werkstoffen. Deze houden uw huid zo veel mogelijk in conditie.