Tijdelijke ontharen:
Mechanisch: epileren en harsen
Hierbij wordt het haar + wortel verwijdert. Deze methode is niet definitief. Haren groeien na enkele weken weer terug.
Chemisch: ontharingscrème en scheren
Bij deze methode wordt alleen de haarschacht verwijdert. Dus het haar dat boven je huid te zien is. Haren komen na enkele dagen vaak alweer omhoog. Tevens heb je bij deze methoden vaak stoppelvorming omdat het haar op het dikste gedeelte geschoren wordt.
Hoe groeit een haar nu precies?
Haren groeien niet allemaal hetzelfde. Haargroei bij mensen gaat volgens een cyclisch patroon. Dit betekent dat het volgens een vast patroon regelmatig terug keert. Haarwortels ( haarfollikels) doorlopen een cyclus van groei, uitval en rust. Onze haarwortels doorlopen allemaal los van elkaar dit patroon.
We onderscheiden de volgende fases met hun kenmerken.
Anagene fase:
Dit is de actieve groeifase van het haar. Hier hebben we een actieve celdeling en pigmentvorming. Dit is de fase waarin we kunnen behandelen met laser apparatuur. Deze fase kan wel 2 tot 25 jaar duren.
Katagenefase:
Ook wel overgangsfase genoemd. Hierbij laat het haar los van de voedingsbodem en papil. Dit noemt men ook wel papiltrek ( opschuiven naar boven van het haar.) De celdeling is gestopt en er wordt geen pigment meer gevormd. Dit is een korte fase van enkele weken.
Telogenefase:
Ook wel rustfase genoemd.. De haarfollikel snoert zich in en het oude haar schuift op naar boven. Er ontwikkeld zich een nieuw haar. Het oude haar wordt langzaam naar boven gedrukt door het nieuwe te groeien haar. Dit merk je als haaruitval. Wees gerust, want in feite is de nieuwe haar al aanwezig onderin het haarwortelzakje en de nieuwe haar duwt de oude naar buiten. Zo gaat het haargroeiproces steeds door. Zo is 10 tot 20% van het haar niet zichtbaar door de zogenaamde rustfase. Deze rustfase is per persoon verschillend. Deze fase kan wel enkele maanden duren.
Welke mogelijkheden zijn er om definitief te ontharen?